NTC otpornici


NTC otpornici se mogu koristiti za ograničenje struje uklapanja u sklopovima napajanja. Njihov početni visoki otpor sprječava velike struje kod uključivanja, a kad se zagriju njihov otpor se smanji i tako omogućuju protjecanje veće struje koja je potrebna za normalni rad. Ovaj tip NTC otpornika je obično veći nego što su NTC termistori za mjerenje temperature.




NTC termistori se koriste za mjerenje nižih temperatura -100 do 300 °C. Tipični radni otpor je u u kiloohmskom  rasponu, premda  se otpor može kretati od nekoliko Mega Ohma do nekoliko Ohma.





NTC otpornici se koriste i za mjerenje temperature rashladne tekućine kod motora automobila i šalju podatke u ECU i indirektno na tablu s instrumentima. 



NTC otpornici se mogu koristiti za nadzor temperature inkubatora obično se koriste u modernim digitalnim termostatima i za praćenje temperature baterija dok se pune.

Prednosti NTC otpornika su: visoka preciznost 0.02 °C, bolja od RTD i termoelementa. Visoka osjetljivost 10 puta bolja od RTD-a i termoelementa što omogućuje manje greške koje nastaju zbog dovodnih žica i samo-zagrijavanja. Manje dimenzije u odnosu na termoelement, kraće vrijeme odziva u odnosu na RTD.

Mane su: mali temperaturni raspon mjerenja, tipično -100 ~ 300 °C, nelinearni odnos temperatura – otpor, za razliku od RTD koji imaju vrlo linearan odnos.


Primjena NTC otpornika za ograničavanje struje uklapanja




Primjer struje uklapanja kod toroidnog transformatora od 100VA: Vršna struja kod uključivanja je 50 puta veća od nominalne struje.



Obični otpornik u seriji može se koristiti za ograničavanje struje punjenja elektrolitskih kondenzatora, međutim taj pristup nije baš efikasan posebno kod snažnih uređaja, pošto otpornik ima veliki pad napona i dispira toplinu.  


                 
Struja uklapanja se može reducirati pomoću NTC otpornika i obično se koristi u switching napajanjima, pogonima za motore i audio uređajima s toroidalnim transformatorima kako bi se izbjeglo oštećenje uređaja i pregaranje osigurača. Kod NTC termistora otpor se značajno mijenja kod promjene temperature i značajno se smanji kod povećanja temperature.

Kako se NTC sam zagrije kad struja protekne kroz njega, tako se otpor sve više smanjuje i polako se kondenzatori napune bez protjecanje velike struje kod uključivanje. Nedostatak je taj što kad se uređaj isključi, NTC je još uvijek vruć i ima mali otpor i ne može ograničavati struju sve dok se ne ohladi više od jedne minute kako bi se povećao otpor. Drugi nedostatak je taj što NTC nije siguran od kratkog spoja.

Drugi način izbjegavanje velike struje uklapanja i izbacivanja osigurača je relej koji uključuje transformator. Još jedna opcija je uređaj koji omogućuje postepeno ograničeno punjenje kondenzatora, koji nakon toga uključi normalan rad kad se kondenzatori napune 90%.